Inspirerande UEFA-fortbildningen med Janne Andersson

Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget i Fotboll 15 feb 2018 Foto: Börje Peratt

För tydlighetens skull detta är inte en föreläsning i Livskompassen utan ingår i min egen utbildning och träning/Börje Peratt.

Janne Andersson, Sveriges förbundskapten, föreläste andra dagen på UEFA fortbildningen för A-licens ute på Bosön. (15 feb 2018)

Det var en informativ redovisning av främst hans inställning till sitt ledarskap, byggande av team som förbundskapten och något om matchen i Milano då Sverige spelade 0-0 och gick vidare till VM på Italiens bekostnad.

Fyra ledord

  • Kompetens
  • Energi
  • Integritet
  • Prestigelöshet

Med detta följde en förklaring till hur Janne bygger sitt team, där han tryckte på kompetensens betydelse men hellre valde en medarbetare med mindre erfarenhet om denna kunde föra med sig mer energi. När det gäller integritet var Janne obönhörlig. Du kan vara hur duktig som helst men om du inte är lojal med gruppen och stöder dess individer utan istället pratar skit så är du diskvalificerad. Janne klargjorde att detta beteende som suger energi, inte fick plats i hans stab.

Prestigelöshet var det fjärde ledordet. Janne tog direkt kontakt med andra förbundskaptener för att få hjälp och råd av dem. Vi minns också hur han bemötte Lasse Lagerbäck efter den sensationella 2-1 segern mot Frankrike. Janne hade ganska omedelbart tagit in Lasse som rådgivare vid upplägg av försvaret och så tog Lasse jobbet som förbundskapten för Norge vilket var en missräkning då Janne hoppats på god hjälp för att bygga det svenska lagets försvarsstrategi.
Inför träningslandskampen mot Norge där Lasse Lagerbäck då var förbundskapten försökte piska upp stämningen inför ”grannkampen” och utmanade Janne Andersson. – ”Jag går gärna fram till Janne och .. gratulerar till en förlust efter matchen sa Lars Lagerbäck.” Janne svarade: – ”Det får han [Lasse] gärna göra. Det har jag inga problem med. Jag bryr mig inte om sånt. Det finns ingen prestige på det sättet för mig. Varje match lever sitt eget liv”. (Ett B-betonat Sverige kryssade 1-1 på bortaplan).

Ledstjärnor

Inför Italienmatchen på San Siri i Milano hade Sverige ett 1-0 överläge och Janne menade att man nu måste klargöra vad man ansåg sig vara bättre på.

  • Organiserade
  • Förberedda
  • Attityd

Man hade byggt upp ett välorganiserat försvar där alla visste sin roll och sitt agerande. ”Vi gör det tillsammans” var således en viktig ledstjärna. [Jag kom här att tänka på musketörerna -”En för alla alla för en”]
Laget var väl förberett mentalt, fysiskt, taktiskt och Janne hade både en B- och en C-plan för eventuella förändringar. Spelsättet gick ut på att ”ge oss själva en chans”. Då förbereder sig alla på bästa sätt med kost, sömn, uppvärmning, laddning. Delar av uppladdningen behöver man inte göra organiserat utan var och en gör det som man anser passar bäst. Individanpassning gäller särskilt vid återhämtning.

Attityd har många beståndsdelar. Ansvar och respekt kan brytas ned i enkla beteenden och uppföranden. Detta gav också sådan effekt att hotell som man vistats på under matcher visade sin uppskattning för ”det trevligaste lag man haft boende där”.
Under träning innebar det att man värnar medspelare och inte riskerar varandra med hårda tacklingar.

Vi minns kriget som uppstod på en landslagsträning för några år sedan då två stjärnspelare kom i slagsmål efter hårda tacklingar mot varandra (länk). Det kan ligga i bakgrunden till den riktlinje som Janne nu anför.

”Öppen dörr policy” innebär att Janne vill vara den första att höra om någon är missnöjd eller osäker på något.

Janne berättade sedan lite om taktiken under matchen mot Italien och avsikten med långa målvaktsutsparkar till Ola Toivonen på vänsterflanken. Jag kunde då inte låta bli att ställa frågan om målvaktens långa utsparkar den sista kvarten som gick ut till inkast på högerflanken då Toivonen för länge sedan bytts ut. Janne svarade då att dom utsparkarna var riktade till omklädningsrummet där Toivonen uppehöll sig. Det framkallade så klart skratt. Men på riktigt så var det till en inhoppare som stod i princip på långlinjen och alla skrek till honom att röra sig in i planen för att hjälpa målvakten med utsparksriktningen. Men den spelaren hörde eller förstod inte anvisningarna, därav dessa bortsparkade bollar som sedan ganska omedelbart ledde till farliga anfall från italienskt håll. Som Janne sa, – ”Han [målvakten] gör inte om fadäsen”.

Under dagen och efteråt blev det en del ”stjärnporträtt.”

”Nebo” Nebojša Novaković, på Uefa-kurs 2018

Jag satt ett tag vid ”Nebo” Nebojša Novaković en av AIK’s största profiler i modern tid och många år som assisterande tränare till Norling numer verksam som huvdtränare i Vasalund. Vi skulle lösa en veckoplaneringsuppgift och där blev det Nebos plan som fick gälla. Det var också lärorikt att höra hur andra tränare lagt upp veckan.

B. Peratt och Özcan Melkemichel UEFA A-licens 2018

Träffade också på Özcan Melkemichel som tränar Djurgårdens A-lag och slutligen en bild med Janne

Börje Peratt och Janne Andersson UEFA kurs 2018

Stort tack för en inspirerande kurs och för alla möten med gamla och nya tränarkollegor.

Börje Peratt

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Fotbollstränarutbildning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s