Utlåtande om Coachingutbildningen Språngbrädan

1997 genomfördes en coachingutbildning Språngbrädan på tretton ledare och tränare  i fotbollssektionen i Viggbyholms IK. Ett år efter utförde tre forskarstuderande på pedagogiska institutionen vid Stockholms Universitet en uppföljning av de frågor som ingick i en studie för att utvärdera resultatet.

Observation av klubbens kanslist, kassör och ordförande.

Observationsfrågor har ställt till klubbens kanslist som har den dagliga kontakten med klubbens alla sektioner och deras ledare samt klubbens kassör. Protokoll och anteckningar från olika år visar på en stor skillnad i anslutning och engagemang. Ordförande har valt att få uttrycka sig i ett personligt brev. Samtliga observationer ger en enhetlig positiv bild.

 Kanslisten: ”Det blev mycket mer anslutning till möten. Speciellt de nya lagen. De är fruktansvärt entusiastiska, mycket mer positiva. Det har varit mycket lättare för mig att få  fram uppgifter. Mycket roligare över huvud taget. Fast vi har mer problem idag och det hänger ihop med tidigare år. Trots det lyckades lagen ändå bättre -97 än på länge” (Nordfelt 1998).

Kanslisten påtalar att man i praktiken fungerar bättre och löser problem effektivare och snabbare. Det har blivit mer lättjobbat för honom. Och när han jämför med andra sektioners ledare kan han se att där har ingen förändring skett. Det är till och med så att tidigare då fotbollen var det största problemet är den idag det minsta bekymret vad gäller ledar- och tränarengagemang emedan andra sektioner har övertagit problemungerollen. Det ökade engagemanget är tydligt även för dem som verkar i sektionen och i huvudstyrelsen.

 Kassören: ”Ta den här gruppen som sitter på fotbollsmötena, det är en radikal skillnad, folk är mer medvetna och alltid är det någon som refererar tillbaka till Språngbrädan. Alla har en jättebra grund nu, alla fattar lite mer. Det är inte bara några utan alla som ska jobba, mer positivism. Det var väldigt många från Språngbrädan med nu sist (ett drygt år efter avslutad implementering). De är helt enkelt både i majoritet och kärntrupp.

De föreslog en uppföljning nu, en ledarträff med alla även de nya och det kommer nu, jag tror tom man har bokat tid. Så man får det här att det fungera mellan lagen att man inte bara kör sitt eget lag. Ett exempel är ju de nya enhetliga overallerna för hela fotbollssektionen. Alla drar åt samma håll. Sen har man en ambition att göra fotbollens dag i vår. Det är liksom en rörelse som kommit igång och som kör med en d-a kraft.

Klubbordförandes brev:

-”Jag vill börja med att konstatera att projektet Språngbrädan som det presenterades för flersektionsklubbens styrelse i slutet av 1996 mottogs med viss skepsis. Vi kunde dock konstatera att den kris, som fotbollssektionen befann sig i var i starkt behov av en lösning. Projektet Språngbrädan startades och resultatet så här långt (ett år efter avslutad implementering, författarens kommentar) har varit mycket bra. Klubben har fått en fotbollssektion, som fungerar bra med mycket god stämning inom sektionen.

De träffar som ordnades med konsekvent program och ”redskap” som användes efter att skickligt ha satts i händerna på deltagarna av Börje gav nytändning. Vilja och ambition kännetecknar just nu fotbollssektionen.

Om Börje kan man säga att han är en bra pedagog med psykologisk blick och förmåga att översätta teorierna till ”praktisk fotboll.” Vi kan notera att antalet engagerade ledare och föräldrar som kommer till sektionsmötena har ökat.

Som alltid, så är det många som bidrar till denna utveckling. Avgjort har dock Språngbrädan i detta avseende varit en mycket god katalysator.

Det finns många skäl att framföra ett stort tack till Börje. Jag vill dock hellre tacka för en framtida stark utveckling, om vilken jag är övertygad.” (Lång, 1998).

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Coach, Coaching, Implementering, Språngbrädan, Teambuilding, Utbildning, Utlåtande, Utvärdering och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s