AIK, utvärdering av hockeykvalet till elit 1998

Årskiftet 1997/1998 låg AIK sist i hockeyns elitserie.
Börje Peratt fick uppdraget att tillsammans med tränaren Gunnar Leidborg jobba som mental coach för att vända trenden med inriktning på att vinna den förestående kvalserien.

Rubriksättning i artikeln är Expressens. Text Mattias Carlsson Foto: Jan Collsjö

Rubriksättning i artikeln är Expressens. Text Mattias Carlsson Foto: Jan Collsjö

Första kvalmatchen åkte AIK ner till Ljungby för att möta Troja. AIK låg tidigt under med 0-2 och man kunde befara det värsta. Troja har varit nära de senaste åren och måste anses vara ett erfaret kvallag. AIK vände till 3-2 och vann sedan med 8-3.
Under det intensiva kvalet förlorade AIK en match borta mot Södertälje. Och det raljerades om AIK´s satsning på en mental coach och målbilder. Men förlusten påverkade inte laget negativt snarare tvärtom vilket visade att laget nu var mentalt stabilare.

AIK vann resten av matcherna och gick till elit på ett överlägset sätt. Södertälje åkte däremot ner i division 1. I DN kunde man läsa att deras storspelare Anders Eldebrink led med juniorerna som hade haft det svårt hela säsongen eftersom de inte fått stöd av tränare eller lagets äldre spelare. Och här kände Anders själv att han inte räckt till. Skillnaden mellan AIK och SSK kanske var störst i detta avseende. Det var juniorerna i AIK som tidsmässigt fick mest tid med mig eller snarare tog mest kontakt och använde mig mest. Vi diskuterade inte bara hockey och motivationsproblem utan en mängd andra områden som rörde familj och föräldrar samt flickvänner i Aktörspositionen och jobb och lägenhet i försvarspositionen.

Här följer ett utdrag av vad spelare och ledare sade efter att kvalet till elit var avklarat.

– ”Något som alla förväntade var att AIK skulle vinna hockeykvalet och gå till elit. Det självklara i detta resonemang kan ifrågasättas med Södertäljes kvalfyllda uttåg. I själva verket var det flera som under årsskiftet kände igen stämningen från förra gången AIK åkte ur”.

Sportchef Claes-Göran Wallin betonar att Börjes insats givit trygghet, stabilitet och positivism även bland ledarna.

” Det kan vara skillnaden på att vi grejade kvalet. Börjes sätt att bemöta laget var en stor anledning till att AIK i den tuffa serien var mentalt förberedda. Killarna har blivit medvetna och flera som var skeptiska i början har på slutet blivit klara över att detta är något vi behöver.”

(Claes-Göran Wallin, sportchef)

”I och med Gunnar Leidborgs tränarskap och hans samarbete med den mentala coachen Börje Peratt blev AIK ett vinnande lag. Gunnar säger själv att AIK hade inte klarat detta utan den mentala träningen.
Skillnaden mellan AIK och Södertälje var Börje Peratt”…..

”Vi vågade ta i bitarna. Jag vågade ta de svåra och viktiga snacken innan matcherna.”

(Gunnar Leidborg, tränare)

”Mycket tyder på att centrala spelare har klivit fram tack vare samtal med Börje och Gunnars agerande och den positivare attityd som vi alla anammat.”.. ”Flera spelare har sagt att samtalen med Börje gav energi”.

(Rolle Forsberg, lagledare)

Tongivande spelare är inne på samma tankegångar.
Lagkapten Niclas Hävelid menar att AIK vann de jämna kamperna, lyckades vända underlägen och vann även fast man inte alltid spelade bra. Att stabiliteten, lugnet och den positiva stämningen även runt ledarna lyfte laget när det behövdes.

”Om Gunnar och Börje kommit tidigare hade vi gått till slutspel”.

(Niclas Hävelid Lagkapten, nr 12, back).

Niclas gjorde sedan succé i landslaget som vann VM och blev en framgångsrik spelare i NHL.

”Börjes insats har varit jävligt bra. Det har hjälpt mig mycket. De här målbilderna är viktigare än man tror. Att få rätt känsla inför matcherna och att få bort dumma tankar under matcherna”.

(Janne Sandström nr 16, back).

”Det har varit positivt med Börjes nya idéer, någon som kommer utifrån och kan få en att tänka i andra, positiva banor. Mest nytta var det för mig att komma ur låsningen. Sen tror jag att det har varit bra för hela laget”.

(Mats Lindberg nr 19, Forward).

”Den mentala delen är en så viktig del av resultatet. Det är förmodligen det område som är mest viktigt för resultatet och där det också finns störst potential för utveckling. Kost, sömn, fysisk träning, där är det mesta gjort. När det gäller användning av mental träning är vi bara på bronsåldernivå. Min erfarenhet tidigare av mental träning är svårigheten att hitta formen eftersom man är så olika allihopa. Det viktigaste är att bryta ned det på enskild nivå som Börje gjort, visst finns allmängiltigt, på det sättet har han också jobbat och det är bra. Börje har även lyckats konkretisera genom sin metod, inte bara pratat utan man har aktivt själv fått deltaga och skriva och försöka uttrycka sig vilket givit överblick och en slags mätbarhet annars kan det så lätt uppfattas som flum. I och med att AIK initierade den här processen gav det mig något mycket viktigt. Tidigare måste man tänka och grubbla själv och fick göra en massa logiska kullerbyttor. Med Börje fick man ett kvalificerat bollplank som gör att saker och ting uppdagas. Börjes sätt att ställa frågor gör att man kommer till klarhet och når insikter. När man i olika övningar fick förklara hur man känner gav det ny förståelse.”

(Thomas Strandberg nr 18, Center)

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Coaching, Idrott, Livskompassen, Utvärdering och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s