Börje Peratt

Borje Peratt©

Borje Peratt©

Börje Peratt född 1949 i Stockholm är beteendevetare, journalist, filmare and författare. Han har skrivit boken Coacha Unga med Livskompassen som har inspirerat unga människor att organisera sociala projekt och kulturella evenemang.
Om Medvetandets Uppkomst är ett vetenskapligt projekt som presenteras i tre böcker.
Succébo-frö till framgång
Tolv Sinnen
Försök igen! (Kommer ut 2014/2015)

Börjes magisterexamen i pedagogik och en kandidatexamen i psykologi vid Stockholms universitet användes på många sätt för att ge en teori till Livskompassen som  visade sig vara nära hjärnans nätverk och funktion. Metoden  ”Livskompass Baserat Lärande” (LBL) är ett resultat av arbeta med studenter, skådespelare, idrottsmän och ett  antal insatser inom olika yrken som sjukvård, industri, transport, telefonväxlar, fack och ideella organisationer. Teorin bygger på slutsatserna från dessa erfarenheter (empiriska baserad).

Börje utbildar sedan 2005 i ledarskap i 3 steg (10 kurser per år) på uppdrag av TYA – Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (Transport Handel). Han har publicerat sex böcker inom området psykologi. Den första boken ”Succébo” inom det vetenskapliga projektet O, Medvetandets Uppkomst släpptes 2011 Den tredje boken i detta projekt översatt till engelska är – ON Origin of Consciousness och 12 Senses – och kommer att släppas sent 2014. Den här boken presenterar en ny teori om sinnen och medvetande som kan komma att påverka både naturvetenskap och förståelse för transpersonell psykologi. Slutsatserna utmanar det hårda problemet och förklarar kropp-medvetande-själ relationen.

Några historiska data om hur Livskompassen vuxit fram

Teorin blev strukturerad redan 1971 med uppdelningen av tankar till vänster och känslor till höger som ett sätt att sortera upp och förstå deras motsatta och interagerande funktioner. På den tiden användes denna struktur i pedagogiska spel. Inför utbildningen på Dramatiska institutet (1974-1975) gjordes en animerad film för att förklara idén med ett nätverk i hjärnan och interagerande mellan vänster och höger hjärnhalva. Tio år senare fick Roger Sperry nobelpriset för att ha funnit att skillnaden i vänster och höger hjärnhalva i hjärnan 2014 deladde ett Nobelpris ut till forskare som funnit hur detta nätverk fungerar kemiskt biologiskt.

Börje producerade under 1980-talet, dokumentärer och instruktionsfilmer inom omvårdnad, sjukvård och också om stress och psykosociala faktorer. I samband med det kom Börje i kontakt med dåtidens forskare som låg i framkant såsom professor Lennart Levi och professor Martin Ingvar som bedrev hjärnforskning på fobier vid Karolinska Institutet. Sådana studier kring stress och prestationsförmåga lade den vetenskapliga grunden till instruktionsfilmer för yrkesförare och sedan ledde till utbildningsfilmer för trafikskolor. [Referenser]

Börje är även Steg 3 Coach i fotboll , mental tränare / coach och utbildare inom coaching och teambuildning.

Borje_Peratt_EIF_coach
Börje Peratt (1949–) steg 3 tränare i fotboll, mental tränare/coach på elitidrottsnivå och utbildare i ledarskap och teambuildning. Han har har förutom olika utbildningar inom idrott och ledarskap även fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi och tog sin yrkesexamen vid Dramatiska Institutet som producent.

FOTO: Enebybergs IF Pojkar 77 som Börje Peratt tränade i 10 år från starten då de var 7 år. Bilden från Gothia Cup där man blev utslagen i kvartsfinal mot blivande finalister. Laget var framgångsrikt och spelade i högsta elit. Särskilt anmärkningsvärt är den sociala sammanhållningen som präglat dessa pojkar långt upp i vuxen ålder. Börje kom senare att träna A-lag och blev mental coach för bl a Hammarby och AIK elitserielag i ishockey

Börje Peratt är en svensk forskare, journalist, filmare och författare. Han har skrivit boken Coacha Unga med Livskompassen som inspirerat till seminarier och bildande av föreningar.

Medvetandets Uppkomst är ett forskningsprojekt som publiceras i tre böcker.

Succébo-fröet till framgång
”TOLV SINNEN”
FÖRSÖK IGEN – Try and try again!

Böcker
Peratt, Börje – LIBRIS
Börje PerattBöckerBokus.com

Yrkeslänkar
Börje Peratt
LinkedIn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s