Förvandla minus till plus

Förvandla minus till plus var ett program som presenterades 1994 i samband med en mental coaching insats i Hammarby Hockey.

Coachinginsats i Hammary IF. Foto och Text: Hasse Gänger

Coachinginsats i Hammary IF. Foto och Text: Hasse Gänger

Låt oss inte stirra oss blinda på hot utan istället se möjligheterna. Vad tror du på? Vad vill du med ditt liv, din utbildning, ditt yrke, din kärlek och ditt självförverkligande? I en tid av snabba förändringar är det viktigt att ta ledningen över sin utveckling istället för att bli offer för omständigheter. Och dina tankar och känslor är avgörande för hur ditt liv utvecklas. Även om din självkärlek grundlagts i dina första levnadsår kan du påverka den och även i hög grad din självrespekt och ditt självförtroende och framför allt kan du öka din självinsikt. Du kan lära dig vända minus till plus. Du kan upptäcka att allt som sker kan vändas till fördelar även de hemskaste och mest negativa händelser och upplevelser kan på sikt vändas till vinst, kärlek och lycka. Det är tanken om dig och din känsla för dig som leder till hur du styr ditt liv, hur du påverkas av och påverkar andra, hur du uppfattas av och uppfattar omvärlden.

Varje möte är kommunikation och innebär en relation. Vad människor gör i en kontakt om än aldrig så kort, har betydelse för deras utveckling och framtid. Därför påverkar varje tanke, känsla och handling den framtid vi gemensamt skapar.

Att förverkliga sin önskan innebär även att lära sig fungera i nätverk med andra. Att söka dem som man kan interagera med på ett givande och tagande sätt.

I grund o botten rör det sig om beslut. Vi bär på en lång räcka beslut som vi gjort tidigt i våra liv. Beslut om vilka vi är, vad vi är värda och vad vi tror på. De flesta av dessa beslut bygger på självuppfattningar och genererar känslor inför oss själva och andra som har avgörande effekt på vår  egen tro och andras tro på oss.

Dessa omedvetna känslor styr på många sätt våra liv. Så de beslut du tar idag, just nu bestämmer din framtid och din känsla av välbefinnande och förmåga.

I organisationsvärlden finns också en rad beslutsmodeller. I flera av dessa tycks man dock tro att känslor inte ska få finnas med och att man kan ta beslut med något värde i utan hänsyn till känslor. Det räcker med att köra bil för att inse att den erfarna föraren kör mer på intuition och känsla än medvetna tankar. Ändå tar bilföraren ett stort antal beslut särskilt i stadstrafik.

Empiri genom utbildningsproduktioner video och TV-program för körskoleutbildning (1987), idrottsdomare (1998) och militärbefäl i strid (1985) visar att deltagarna efter genomförda övningar ansett sig vara rationella och logiska i beslutssituationerna. Filmerna visar att detta är långt ifrån sanningen. De flesta beslut tycks bygga på känsla för situationen. Deltagarna har ofta svårt att förklara varför man reagerat som man gjort. I stressituationer kanske man inte ens minns vad man gjort. Den kompetenta och skickliga yrkesmannen eller som här bilföraren handlar med ”ryggmärgen” eller underförstådd kompetens (Intuitiv förmåga).

Om vi inser att vi ofta agerar på intränade sätt kan vi också träna in ”goda” beteenden så att de sitter i ryggmärgen. Som till exempel att vara kommunikativ och ge respons på människors kontakter. Att visa empati, förståelse och uppskattning. Att vi är interaktiva och växelverkar. Ett givande och tagande i ett gott och utvecklande samspel. Att vi delar med oss av våra visioner så att vi kan inkorporera varandra i dem och även kan förena oss med de visioner som vi vill ingå i. Att vi agerar vinnande, dvs målstyrt och resultatorienterat utan att därför bli slav under målen. Det är ofta vägen som är det viktiga! Detta mynnar ut i ett kommunicerande, visionärt, vinnande och interaktivt, komvinnaktivt beteende.

Denna filosofi kom att mynna ut i tankar om att känsla av misslyckande är kontraproduktivt. Såeledes kan man börja ifrågasätta trial and error. Det handlar snarare om att lyckas. Här började jag formulera tankarna om Succébo och Try again. Försök igen – Try and try again

Börje Peratt
Börje Peratt – Sverige | LinkedIn
Börje Peratt – Mediedatabas
Börje Peratt – Böcker – Bokus.com

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Coach, Coaching, Coachning, Idrott, mental träning, Vänd minus till plus, Yrke och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s