Fred Börjar Hemma – Utvärdering

Fred Börjar Hemma” – Ett kultur- och bildnings- Event med ”Coacha Unga” och Filmen ”Bella & Real”

Målet var 8 event. Vi har genomfört två i Bollnäs. Två i Stockholm. Ett i Nynäshamn. Ett i Göteborg. Ett i Uppsala (halvdant). Ett i Örebro (succé).

”Den feedback som jag redan har fått av lärarna är bara översvallande positiv”.

(Ingela Linzie Rektor i Bollnäs)

Vi deltog i Fadimedagen på ABF Huset i Stockholm 21 jan (integrationsminister Nyamki Sabuni, ordförande i Röda Korset Bengt Westerberg m fl) och vi har förberett event på orter som Umeå, Malmö, Solna, Södertälje som ännu inte blivit av.

MEDIA
2009: Radio Örebro. 2010: Amelia. Hälsinglands tidning, Radio Göteborg. TV4 reportage från eventet i Nynäshamn, Nyheterna 31/3.

Topplistor: Bella & Real, filmens tema musik ”Fri i främmande land” har legat på två topplistor under våren i 10 veckor. På en av dem som tvåa.

Citat från chat och Facebook visar att både eventen, musiken och filmen har nått ungdomar på ett positivt sätt.

Filmen ”Bella och Real” var bra för att vara en svensk film och Louise började gråta, hehe. (Imamess)

”så himla fin låt.. Tycker alla borde gå & se Bella och Real!” ✩ (Louise Mårtensson)

”Precis kommit hem från Premiären i Bollnäs. Vilken film.. enastående bra. Det viktigaste med filmen var att man fick uppleva budskapet från två kulturer. Stark, gripande och väldigt underhållande. En film som måste ses!!!” (Kia Erdogan)

”Såg Sverigepremiären i Bollnäs i helgen, och filmen lockade till både skratt och tårar! Den tar upp aktuella samhällsfrågor och bättrar på förståelsen för andra kulturer.” (Linda Granberg)

”… han som hade gjort filmen (Börje Peratt) var så gullig, han höll ett tal som nästan fick mig att fälla en liten tår! … för övrigt så var filmen jätte bra!…” Blogg http://evina.bubbleroom.se

”Filmen var otroligt bra! (Supriya Saxena)

”Ett stort tack för filmvisningen!… Ett bra budskap med filmen som jag känner är den primitiva syn på kvinnorollen som fortfarande finns kvar! Det vill säga att tjejer ska hålla sig borta från fotbollsplanen och hellre vara med i hejarklacken!…” (Vahid Ghaderi)

”Tack för en underbar film. Har bara en sak att säga Fantastisk Film.” (Bassel Jowhara)

Målgruppen unga från högstadiet och uppåt. Lärare, skolpersonal, föreningsfolk och föräldrar.
Vi har nått dessa grupper och fått positiv respons. Vi har också lyckats nå kommunens toppskikt som gått in och givit stöd till eventet, i Nynäshamn och Bollnäs på ett mycket aktivt sätt.
Totalt har deltagit ca 500 föreningsmänniskor, tjänstemän, allmänhet och politiker, 1650 elever, 35 lärare och andra ledare.

I Örebro deltog ca 90 unga. Arrangör Kurdiska föreningen på Örebro Universitet.
I Bollnäs deltog först 155 unga, föräldrar och politiker i arrangemang av VMD (vi mot droger). Därefter organiserade Bollnäs gymnasium ett event för 357 elever och 13 lärare.
Eventet inspirerade unga att bilda föreningen Coacha Unga.

Föreningen Coacha Unga lanserades på en Ungdomsmässa med ca 1000 deltagare. Det har lett till diskussion i sociala media och diskussion och synpunkter översvallande positiva.

I Stockholm deltog 175 på Filminstitutet trots snöstorm. Fred Börjar Hemma inledde Fadimedagen på ABF-huset med ca 400 deltagare och prominent panel bla Nyamko Sabuni.

Vi har valt att satsa mycket på information och PR då det har varit nödvändigt. Här engagerade vi två externa konsulter. En för skolor en för Press, Radio och TV,
I Göteborg deltog 42 patienter 8 vårdare och en liten grupp från BUP (4). Arrangör Drottning Silvias barnsjukhus. Radio Göteborg gjorde ett reportage ”som gick hela dagen”.

I Uppsala deltog 25 personer på påskafton. En stor insats mindre utbyte.

Nynäshamn gymnasiet med rollspel av Olleh Persson blev trots lite tekniska problem succé. Här deltog 320 elever och tiotal lärare. TV4 gjorde ett mycket bra reportage.

Fred Börjar Hemma, Filmen Bella & Real och boken Coacha Unga med Livskompassen har initierat diskussioner och lagt grunden till föreningen Coacha Unga.

Boken Coacha Unga har varit ett bra hjälpmedel och används som inspirationskälla av ungdomsgrupperna som startat föreningen Coacha Unga.
Den 29/6 möttes vi i Stockholm för att diskutera fortsatt verksamhet.
De har haft Coacha Unga – med Livskompassen som vägledning och utbildningsmaterial.

Stort tack till Folke Bernadotteakademin som gjorde det möjligt! I presentationen av projektet formulerade vi farhågorna om att

”Det är inte frågan om terror kommer att drabba oss utan när. Vår insats skulle kunna minimera effekten och förebygga någon från att inträffa. Det räcker med att ett hot blockeras genom insikten om att – Fred börjar hemma”.

Börje Peratt
Börje Peratt officiell hemsida
LinkedIn
Coacha Unga med Livskompassen
Föreningen Kulturnätet
Hemsidan Bella & Real – the Movie
Bella & Real Trailer – YouTube
Bella och Real Läs mer – Cirkeln – Studiefrämjandet

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Bella och Real, Coach, Coacha Unga med Livskompassen, Fred Börjar Hemma, Kulturprojekt, Livskompassen, Utvärdering och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s