Coacha Unga – föreningen ett nödrop

I slutet av 2010 fick jag ett nödrop från Kia Erdogan ordförande i föreningen Coacha Unga.[1]
Kia hade ett år tidigare kontaktat mig angående filmen Bella & Real (Wikipedia, Trailer) som kom att visas i hennes hemstad Bollnäs. I den vevan förvandlade vi en Facebook grupp till föreningen Coacha Unga. På ett år blev det en fantastisk verksamhet också i Göteborg under ledning av Parmis Jamshidi. Två unga kvinnor som brann för detta och som åstadkom storverk inte minst för ensamkommande flyktingbarn. [2, 3]

Kia intervjuades i Sveriges Radio och sade så här:

– Det enda som har saknats är kärlek till de här ungdomarna, och att man ger dem chansen att ta ansvar. För de vill ta ansvar själva och de vill visa att de kan och de måste få chansen att göra det, säger Kia Erdogan. [4]

Senare kom ett mail och där bakom andades både framtidstro och om inte desperation så ändå ett rop på hjälp.

Hej Börje

Hoppas allting är bra med dig och att allt rullar på som det ska i kulturnätet Allting går bra för oss med Coacha Unga och vi har precis påbörjat ett internationellt samarbete med Brasilien. Vi har även fått igång vår läxläsningsverksamhet, vi letar idag aktiva lärarstudenter som vågar anta sig utmaningen att agera resurslärare på firitiden. Vi har lyckas mobilisera projektet from the street i tre städer och det är otroligt kul att se vilken utveckling våra ungdomar har gått igenom. Fler och fler ungdomar ansluter sig till Coacha Unga och idag har vi kommit dit då vi behöver mer hjälp och coaching. Eftersom jag sitter som ledamot i KFN har jag en förfrågan kring om du har tid över för att hjälpa oss med en ansökan till ungdomsstyrelsen.???

Hör av dig till mig så kan vi titta närmare på det.

Mvh

Kia Erdogan- Ordförande Coacha Unga Sverige

Kias partner i Göteborg Parmis skickade också ett mail och nu tydliggjordes desperationen.

TACK för att du tar tag i detta Börje, det är verkligen något som MÅSTE hända för att CU ska kunna fortsätta!

mvh
Parmis Jamshidi (CU Göteborg)

Jo trots att det hände så mycket bra höll tjejerna på att gå in i väggen ekonomiskt och mentalt.
Jag ringde kommuner och försökte få Arvsfonden och Ungdomsstyrelsen att ge stöd. Och kontaktade dem med nedanstående beskrivning av hur det kunde organiseras via den erfarna och stabila föreningen Kulturnätet.

ORGANISATION
Föreningen Kulturnätet FKN verkar lokalt med stöd av kommuner och regionalt samt nationellt med stöd av t ex Folke Bernadotteakademin eller myndigheter som givit stöd för detta. Föreningen verkar också internationellt med samverkanprojekt. Sedan 2010 har ett FKN projekt Coacha Unga lett till egen förening som stöds av coachas av och samverkar med FKN. Coacha Unga har på ett år etablerat sig på sex orter, sammantaget ca 1500 medlemmar på Facebook. Deltagande unga är en mix av ”vanliga svenskar”, unga med invandrarbakgrund och även ensaminvandrade unga som i Coacha Unga har fått en plats att vara på. Ålder ligger mellan 12-26.
Cocha Unga har idag en stark organisation på tre orter Bollnäs, Göteborg, Stockholm med 20 engagerade unga ledare. Verksamheterna har byggts upp på 1 år med i stort sett ideellt arbete.
I Bollnäs har Coacha Unga tagit över ungdomsgården med stöd av kommunen. Mängden aktiviteter och deltagande ungdom (drygt 500 I Bollnäs) innebär ett stort ansvar för oss unga. Här har vi tagit hjälp av lärare och ledare som är erkänt duktiga inom olika områden och vår dansinstruktör Carmen Svensson är ordfördande I Coacha Unga Bollnäs. I Göteborg har man vuxit sig starka och har fast lokal med starkt stöd och sprudlande aktiviteter även internationellt. Stockholm har initierat ett samarbete med Nacka Dansstudio och studieförbund som tillhandahåller lokal på söder och nätverk I regionen. Här finns också etablerat samarbete med kommun och ungdomsgårdar.

VERKSAMHET
Till den ordinarie verksamheten hör dans och kultur som ska locka både tjejer och killar. Vi har med framgång anordnat blandturneringar och lovaktiviteter inom fotboll. Vi anordnar resor, läger och utbyten så att unga Stockholmare får se landet och landet får komma till storstad.

PROGRAMFÖRKLARING
Coacha Ungas roll är att stödja ungdomar inför olika val i livet. Anordna aktiviteter som utvecklar och stärker unga som individer och medmänniskor.
Vi vill skapa en mötesplats där människor från olika kulturer kan samarbeta och utrycka sig.
Vi verkar för en nolltolerans när det gäller droger och vill medverka till att unga utsatta får handledning att undvika våld och kriminalitet och att få läxläsningshjälp för att klara skolan och skapa sig en framtid.

Att coacha är att hjälpa andra hitta svaren inom sig själva och ge mod att anta sina utmaningar. (Peratt)

UTBILDNINGSPROJEKT
Vi vill nu att våra unga ledare ska få en samsyn och en möjlighet att både utvecklas och diskutera genom erfarenheter om hur vi ska utveckla Coacha Unga och vårt ledarskap vidare. Den huvudgrupp som ska ingå i projektet är dels våra 17 ledare dels 30-40 unga som ska delta på ett Kollo/läger planerat i Bollnäs sommaren 2011. Här får ledarna direkt feedback på hur man arbetar med unga.

KAPACITET
Kapaciteten att genomföra detta garanteras av att vi lyckats genomföra så mycket på så kort tid och vår Coach, mentor och handledare Börje Peratt som drivit och driver stora projekt i många år. Han genomför ledarskapsutbildningar regelbundet över hela landet. Med bas i Transportfackens Yrkes och Arbetsorganisation (TYA). Börje har drivit En Rökfri Generation och andra nationella kampanjer.

Föreningen lades ned

Tyvärr fick vi varken den hjälp som krävdes eller stöd och Coacha Unga lades ned.
En mycket svår motgång för alla inblandade. Under den tid som Coacha Unga verkade visade man att insatsen från unga kan nå långt och få avgörande goda effekter på unga och samhället i stort. Mycket synd att de som bär ansvaret för att fånga upp en sådan rörelse inte klarade av att se det.

Framtiden

Med den oro vi har i världen där unga  människor förlorar sina familjer och försöker fly till en bättre framtid måste vi räkna med att fler kommer till Europa och Sverige. De ensamkommande flyktingbarn som hamnade under Kias och Parmis vingar fick en ljusnande framtid. Här byggdes en modell som skulle kunna hjälpa så många fler. Synd att inte fler kunde se den visionen. Blir det som jag tror riskerar vi istället att se en eskalerande våldskurva och gängbildningar av dessa utsatta unga. Då kan det vara för sent.

Börje Peratt

Referenser

1) Coacha Unga Föreningen (länk)
2) Foton på Coacha Unga I Bollnäs (Facebook)
3) Bom Bom Pow – Coacha Unga ; Ungdomsmässa i Bollnäs Länk
4) Sveriges Radio P4 ”Coacha Unga erbjuder drogfria alternativ” Länk

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Coach, Coacha unga och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Coacha Unga – föreningen ett nödrop

  1. Pingback: Livet efter Anna Lindh | Börje Peratt

  2. Pingback: Anna Lindh, saknaden är stor — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s