Livskompassen för Gruppledare, så började det

2005 fick jag uppdrag att ta fram en ledarskapsutbildning för branschorganisationen TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd). Målgruppen var Teamledare, driftledare, och naturligtvis gruppledare inom transportnäringen. Vi intervjuade målgruppen innan för att göra oss en bild av hur man såg på behovet.

I uppdraget ingick att skriva en liten bok som skulle sammanfatta såväl ledarens situation, kraven på ledarskapet och på ett enkelt sätt presentera verktyget, Livskompassen (Vetapedia).

Förutom denna bok krävdes naturligtvis också ett utbildningsprogram för de två dagar som kursen skulle omfatta. Således blev det en komprimerad kurs för att på kort tid hinna få med de moment som ansågs viktiga.

Idealstorleken för en grupp låg på 12-16 personer. Men den första pilotkursen drog ett sådant intresse att kursledningen inte ville sätt stopp. Till slut blev det ändå 22 i en knökfull lektionssal.
Vis av tidigare erfarenheter vet jag att med så många hämmas de flesta från att delta i diskussioner och gruppdialoger vilka var viktiga inslag i pedagogiken.
Ändå fick först kursen toppbetyg. TYA har ett standardformulär för alla kursdeltagare och omdömena hamnade i topp.

Även de fortsatta kurserna påföljande år (2006) fick höga omdömen och mot slutet av året gratulerade VD Bill Rehn till en lyckosam kurs och han skrev en ledare i TYA-Nytt, en personlig betraktelse inte bara över kursen och dess upplägg utan också om mig och mina drömmar och mål. Jag fann det både överraskande, rörande och inspirerande att VD och denna stora branschorganisation visade mig sådan uppskattning.

I slutet av andra året (2006) bad kursansvarige Erik Alphonse mig att ta fram en fortsättning. Trycket från dem som gått grundkursen drev fram ett steg 2 och sedan blev det ett steg 3.
Tya tog också fram en presentationsfolder.

Börje Peratt
Börje Peratt – Sverige | LinkedIn

Annons

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Bakgrund, Coach, Coaching, Coachning, Ledarskap, Livskompassen, Teambuilding, Utbildning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Livskompassen för Gruppledare, så började det

  1. Pingback: Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s